Jak podat maximální výkon nejen v tréninku, ale i na závodech, skalách? Taktika, technické aspekty a psychologická příprava lezce. Autor: Helena Lipenská

Stává se, že lezec v tréninku,  zejména pakliže není pod tlakem, podává mnohem vyšší výkon než na závodech, v těžké cestě. Někteří to zdůvodňují nedostatkem zkušeností, „nevyzávoděním“, špatnými podmínkami  apod.  Co však nastane v případě, když problém přetrvává? Nastane stagnace motivace, lezec se často ocitá v bludném kruhu bez možnosti řešení problému: „Proč nedokážu podat stejný výkon, jak na tréninku?“ Proč mne na závodech přelézají „slabší“ lezci?

Není to vždy tak jednoznačné. Tvrdím, že k podání maximálního výkonu je 50% toho co jste natrénovali, a dalších 50% je správné rozcvičení, taktika, psychologická příprava atd.

Jak správně trénovat jsme si popsali v minulých článcích. Jak zvládnout tu druhou polovinu si vyjasníme v tomto článku.

Je třeba poctivě popsat, co vše nás na závodech může čekat:

1.  To, že jste se nevyspali, necítíte ideální formu, máte osobní problémy…hoďte za hlavu. Musíte si prvně říct, proč chcete závodit, proč Vám ten náročný trénink stojí za to. Shrnuto – podrženo, jdete na závody, protože chcete a věřte i ten zbytek závodního pole má vždy „něco“ proč by nepodal maximální výkon. S nějakým problémkem se okamžitě srovnejte a teď jste tady, abyste si zazávodili, užili závodní prostředí.

2. Důležité je, se nenechat „zviklat“ okolím, a když už jste na závody přijeli, věnovat se zaběhlým a potřebným úkonům, koncentrovat se pouze na sebe.

3. Správné rozcvičení, strava a pitný režim. Musíte přesně vědět, kdy jdete na start, abyste mohly  tyto aspekty zvládnout (jak se to naučit, abyste jste podali maximum, Vám bude objasněno záhy).

4. Takticky musíte mít zvládnuté, kdo staví cesty (bouldry), jaké jsou parametry (profily) stěny, abyste mohli rozlezení směrovat  ideálním směrem.

5. Psychicky byste o sobě neměli pochybovat, musíte vědět proč trénujete, proč jdete na závody, popřípadě se smířit i s tím, že je někdo momentálně lepší. Já říkám, že konkurence je a vždy bude. Jen je důležité si najít to Vaše správné místo v závodním poli. Někomu nebude nikdy dáno být Mistrem světa, někdo nebude ani Mistrem republiky. Ale každý ze startovního pole má svoje možnosti, a je jen na Vás, najít si svou vlastní motivaci v závodění. Za prvé nesmíte závodit sami ze sebou, hlava musí být čistá bez pochybností, jež by Vás svazovaly a ovlivňovaly výkon. Za druhé už vůbec nesmíte závodit s někým jiným. A za třetí (C je správně) musíte závodit s cestou (bouldrem). Jste tu jenom Vy a Top.

 

Předzávodní příprava:

Simulace závodního prostředí.  Úplně běžně zařazujeme tuto simulaci do tréninků. Zejména v třetím tréninkovém období a v období ladění formy.

Zde se naučíme správně rozcvičit. Na závodech probíhá strečink naprosto stejně, jak na tréninku. Nadměrné strečování (často způsobené stresem) má opačný účinek a svaly unavuje. Musíte rozlézt nejen ruce, ale i nohy. Důležité je správně dýchat, kdo má dech stažený nervozitou, musí mít naučeny cvičení na rozdýchání. Každý lezec, má rozlez z časového hlediska individuální, je třeba přesně znát, kdy budete startovat, abyste se mohli rozlézt, jak je zvykem.  Je spousta aspektů, které ovlivňují rozcvičení, na těch musíte v tréninku pracovat, na závodech už je většinou pozdě.

Simulace závodního prostředí  musí být s trenérem, který zapisuje vaše chyby a následně s Vámi analyzuje podání Vašeho výkonu na „závodech“. Tento trénink se několikrát opakuje, a měl by Vás naučit nejen  jak pracuje Vaše tělo, ale i  hlava na závodech. Kdo je připraven, není překvapen. Musím zdůraznit, že bez opravdu zkušeného trenéra bude výsledek poloviční, možná až nulový.

Technická příprava lezce. Pro někoho naprosto banální záležitost, která však má také zásadní vliv na výkon. Všichni se mnou budou souhlasit, že pro lezce jsou nejdůležitější lezečky. Dobré kvalitní boty Vám někdy přidají až 20% výkonnosti bez tréninku. Proto na lezečkách nešetřete. Na závody je dobré mít extra jedny „závodní“ tj. dokonale rozlezené boty s hranami. Před kontaktem se stěnou musí být podrážka včetně paty dokonale čistá a lehce zvrásněná. Lezečku očistíme, osmirkujem a chráníme při cestě ke stěně před stykem se špinavou podlahou,  další botou, kterou si nasadíme na lezečku, popř. ponožkou.

Další technickou záležitostí je magnezium. Doporučuji použít tekuté a až pak se „naprášit“ sypkým. Pytlík musíte mít po okraj plný. V boulderingu také doporučuji pytlík kolem pasu, není nic horšího, než když si závodník v kolmém utírá zpocené ruce do kalhot.

Hodně se tady bavíme jen o závodech, ale to samé platí na skalách. Tam taktika rozhoduje někdy mnohem více, než na závodech. I na skalách se musíte naučit rozlézt, vědět jak rozfázovat cestu, jak pokusovat. Nehledě na to, že nejdůležitějším bodem v taktice lezení na skalách je výběr vhodné (ideální) cesty.

Je mnoho věcí, které můžou ovlivnit váš výkon, ale je na Vás, abyste jste se  s nimi naučili pracovat a omezili je na minimum.

Vypracovala: Helena Lipenská